Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φέρνει σημαντικές αλλαγές στις ποινές και τα όρια ταχύτητας, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις για επικίνδυνες παραβάσεις. Μάθετε πώς ακριβώς διαμορφώνονται τα νέα πρόστιμα, τι αλλάζει για τα δίκυκλα και τους πεζούς.
Με τις αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. να είναι προ των πυλών, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στο 2025, φαίνεται πως ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο τόσο για εμάς όσο για το όχημά μας.
Όπως αποσαφηνίζεται και στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών και όχι η επιβολή τιμωρητικών ποινών, αν και κάτι τέτοιο δε φαίνεται να αποτρέπει τον αναπροσαρμοσμένο κώδικα από το να αναθεωρεί τα προϋπάρχοντα πρόστιμα προς τα πάνω.
Κλιμακοποίηση παραβάσεων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας
Οι παραβάσεις θα διαχωρίζονται πλέον σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ανάλογα με το αν ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος είναι άμεσα συνδεδεμένος με αυτές ή όχι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οι ποινές πρόκειται να είναι πιο επιεικείς για λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις, όπως είναι η στάθμευση σε οδόστρωμα έμπροσθεν της εισόδου σε νοσοκομεία, κλινικές και πάσης φύσεως σταθμών πρώτων βοηθειών, αλλά και το αντικανονικό άνοιγμα των θυρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ, ενώ για ορισμένες από αυτές υπάρχει και 10ήμερη ή μηνιαία αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας.
Μεταπηδώντας στις παραβιάσεις μέτριας επικινδυνότητας, όπως είναι η κίνηση σε πεζοδρόμια, πλατείες και νησίδες ασφαλείας, παρατηρούμε ότι τα πρόστιμα πενταπλασιάζονται, ενώ σε αυτές που εμπίπτουν στην υψηλής επικινδυνότητας, αυστηροποιείται ιδιαίτερα το πλαίσιο των προβλεπόμενων κυρώσεων, αγγίζοντας τα 1.500 ευρώ με παράλληλη ποινή φυλάκισης, αν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα υπερβαίνει το 1,10 g/l την ώρα της οδήγησης υπό την επήρειά του.
Στέρηση διπλώματος έως και 5 χρόνια
Αν μείνουμε σε αυτήν την τελευταία κατηγορία των παραβιάσεων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα δούμε ότι υπάρχει έντονη διάθεση εξάλειψης των πιο σοβαρών αντικανονικών οδηγικών συμπεριφορών. Μάλιστα, προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για 5 χρόνια αν κάποιος υποπέσει σε κάποια από αυτές τρεις φορές στο διάστημα μιας πενταετίας. Ποια είναι όμως τα παραπτώματα που μπορούν να προξενήσουν ενός τέτοιου τύπου στέρηση;
Τέσσερις βασικές κόκκινες γραμμές πρέπει να παραβλέψει κάποιος για να τύχει αυτής της μεταχείρισης και αυτές δεν είναι άλλες από: την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή του STOP, τις αντικανονικές προσπεράσεις, καθώς και τους αυτοσχέδιους αγώνες για την επίδειξη της αντίστοιχης οδηγικής δεινότητας.
Τι θα ισχύσει για τις μηχανές;
Το νομοσχέδιο δεν προβαίνει σε ιδιαίτερη διάκριση μεταξύ των τροχοφόρων. Ωστόσο, τα δίκυκλα προτεραιοποιούνται σε ό,τι έχει να κάνει με τα φανάρια, έχοντας ως επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 km ανά ώρα. Παρ’ όλα αυτά, τα slalom των μηχανών δεν είναι ανεξέλεγκτα και απαγορεύονται διά ροπάλου αν τα διερχόμενα αυτοκίνητα βρίσκονται εν κινήσει.
Όριο Ταχύτητας - ο αποδιοπομπαίος τράγος της ασφάλειας
Από την πρόσφατη ενημέρωση του Κ.Ο.Κ. δε θα μπορούσε να εκλείπει και η αναφορά στο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, το οποίο αναμένεται να μειωθεί έτι περισσότερο στο όνομα της ασφάλειας του συνόλου. Έτσι, διαμορφώνεται στα 30 km ανά ώρα, από τα 50 km που ήταν μέχρι πρότινος, εντός της ζώνης των κατοικημένων περιοχών. Αντίθετα, σε μονόδρομους δύο λωρίδων και οδούς διπλής κατεύθυνσης, το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας διατηρείται στα 50 km ανά ώρα. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να επισημανθεί ότι η περιστολή του θα έπρεπε να επικαλείται με μεγαλύτερο μέτρο και να υποστηρίζεται ταυτόχρονα από συνοδά έργα, χωρίς να επαναπαυόμαστε στην καταφυγή μας μόνο σε αυτό όταν πρόκειται για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις μετακινήσεις μας, όπως γίνεται συχνά ανά περιόδους.

Στο παιχνίδι και η Δημοτική Αστυνομία
Ήδη από την τελευταία τριετία παρατηρείται έντονος διάλογος για το κατά πόσο είναι θεμιτή η στάθμευση και πόσο μάλλον η διέλευση μηχανών από τα πεζοδρόμια. Οι μοτοσικλετιστές έχουν αντιληφθεί - ίσως και περισσότερο από τους ίδιους τους πεζούς - την αξία του πεζοδρομίου, γι’ αυτό και το επιλέγουν ως μια έμμεση και ακίνδυνη παράκαμψη του επικρατούμενου χάους στους δρόμους.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, έχει γενικευτεί μια δυσφορία, την οποία η δημοτική αστυνομία εντόπισε και επέβαλλε γι’ αυτήν πρόστιμα αξίας 40 ευρώ λόγω αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Εν ολίγοις, το νέο αυστηροποιημένο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των καταγεγραμμένων συμβάντων στους δρόμους, εφόσον τεθεί πλήρως σε εφαρμογή. Δυστυχώς, είμαστε μια χώρα που ανεβάζουμε το μέσο όρο των τροχαίων ατυχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθερά προς τα πάνω, σημειώνοντας περίπου 52 θανάτους στο δρόμο ανά μήνα. Η ένταξη της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στην κατηγορία των παραβάσεων υψηλής επικινδυνότητας, με παράλληλη επιβολή προστίμου 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, ας ελπίσουμε ότι θα περιορίσει την ελαστικότητα και θα τονώσει την ευσυνειδησία. Μένει, σε δεύτερο χρόνο, να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε σχέση με τους πεζούς, οι οποίοι είναι μόνιμα απόντες από την εξίσωση της οδηγικής προόδου.